Dünya Bankası tarafından, 2007 yılında yedi, sonraki dönemlerde altı farklı lojistik kriter kullanarak ülkeler bazında Lojistik Performans Endeksi (LPI) ölçüm sistemi geliştirilmiş olup bu şekilde ülkelerin lojistik açıdan gelişmişlik düzeyinin ölçülmesi gerçekleştirilmektedir. Bu performans endeksinin hesabında, iş hacminin etkisinden ziyade, lojistik alt yapı ve sistemlerin etkinliği çok daha fazla önemlidir.
LPI olarak kısaltılarak kullanılan endeks temel olarak;
- Gümrük süreçlerinin verimliliği (hız, süreçlerin öngörülebilirliği ve basitliği, sınır kapılarından geçiş kolaylığı, vb.)
- Taşımacılık ve ticaret açısından lojistik altyapı (limanlar, demiryolları, karayolları, bilişim teknolojileri, vb.)
- Rekabetçi maliyetlerle taşıma organizasyonu kolaylığı
- Lojistik hizmetlerin kalitesi ve rekabetçiliği (lojistik şirketler, gümrük müşavirleri, vb.)
- Sevkiyatların izlenebilirliği ve
- Zamanında teslimat
kriterlerini dikkate almaktadır.
LPI’nde puanlamalar beş tam puan üzerinden gerçekleştirilmekte ve ülke puanı tüm alt kriter puanlarının ortalaması şeklinde hesaplanmaktadır.
Türkiye’nin LPI gelişimi aşağıdadır:
Yıl: 2007; Puan: 3,15; Sıra: 34
Yıl: 2010; Puan: 3,22; Sıra: 39
Yıl: 2012; Puan: 3,51; Sıra: 27
Yıl: 2014; Puan: 3,50; Sıra: 30
Ülkelere göre endeksler yıllar itibarıyla incelendiğinde İsveç, Norveç, Lüksemburg ne kadar yükleme ve boşaltma açısından yoğun trafik içermeyen ülkeler olsa da LPI endeksine göre, Dünya üzerindeki lojistik mükemmelliğe sahip ülkeler olarak değerlendirilmektedir. Singapur, Almanya ve Hollanda sürekli olarak ilk sıralarda yer almaktadır. Türkiye ise 2014 yılına kadar inişli ve çıkışlı bir puan seyri izlemiş, 2014 yılında puanı 3,50’ye düşmüş ve 30. sıraya gerilemiştir. Bunun dışında tüm komşu ülkelere göre LPI puanı Dünya Bankası tarafından, 2007 yılında yedi, sonraki dönemlerde altı farklı lojistik kriter kullanarak ülkeler bazında Lojistik Performans Endeksi (LPI) ölçüm sistemi geliştirilmiş olup bu şekilde ülkelerin lojistik açıdan gelişmişlik düzeyinin ölçülmesi gerçekleştirilmektedir. Bu performans endeksinin hesabında, iş hacminin etkisinden ziyade, lojistik alt yapı ve sistemlerin etkinliği çok daha fazla önemlidir.
Listenin orta sıralarında bulunan ülkelerin daha üst sıralarda yer alması önündeki en büyük engel olarak yetersiz altyapı ve bilgi teknolojisi yatırımları gösterilebilir. Listenin 40 ve üstü sıralarındaki ülkelerde ise operasyonların analizi ve etkinlik artırılması, öncelikli hedef olarak belirlenmektedir.
2007 yılında yapılan değerlendirmede 7 kriter söz konusu iken daha sonraki değerlendirmeler 6 kriter üzerinden yapılmış ve yurtiçi lojistik maliyetler kriteri 2010 yılı itibarıyla değerlendirme dışı bırakılmıştır.
Türkiye açısından en çok ilerlemenin “Lojistik hizmetlerin kalitesi ve rekabetçiliği” kriterinde olduğu, en düşük puanlı kriterin “Rekabetçi maliyetlerle taşıma organizasyonu kolaylığı” ve en yüksek puanlı kriterin ise “Sevkiyatların izlenebilirliği” olduğu görülmektedir. Dünya ekonomik büyüklük sıralamasında 17. olan ülkemizin lojistik performans indeksinde de istenen düzeye gelebilmesi için ülke lojistik planlamasında Dünya Bankası LPI çalışmasının dikkate alınması gerekmektedir. Ülke LPI puanını artırabilmek için ilgili tüm bakanlıkların, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının katkı sağladığı “Türkiye Lojistik Master Planı”nın biran önce yapılması gerekmektedir. Bu plan olmadan bundan sonraki LPI’nde puan düşüşleri devam edebilir. Diğer ülkelere göre daha amaca yönelik ve planlı çalışmamız gerekmektedir.
Tüm komşu ülkelere göre LPI puanı en fazla olan ülke Türkiye’dir.
Bunun yanında son yıllarda E-ticaret sektöründeki büyümeyle beraber tedarik zincirinde yer alan satınalma,depolama,taşıma,Teslimat gibi alanlar gelişmeler görülmekle beraber bunun sonucu olarak farklı şekilde lojstik faaliyetleri geliştirilmektedir.Böyle zincirleme işlemlerin sonunda Türkiye Dünya bankasının lojistik performans endeksinde üst sıralara çıkmasının yanında ekonomik yöndende piyasada daha fazla sıcak paranın bulunmasını sağlamaktadır.2014 yılında Dünyanın en büyük 17. Ekonomisi olan Türkiye; yeni istihdam paketinin açıklanması,E-ticaret gibi faaliyetlerin artması,üretim yöntemlerindeki gelişmelerle beraber 2023 hedefini tutturma hedefini hızla yerine getirmektedir.
Leave a reply